logo
Bireysel Başvuru Kararları Kullanıcı Kılavuzu English

(Aysel Gökaşar ve diğerleri [1.B.], B. No: 2019/40437, 19/1/2023, § …)
Kararlar Bilgi Bankasında yayınlanan karar metni
editöryal düzeltmelere tabi tutulmuş olabilir.
   


 

 

 

 

TÜRKİYE CUMHURİYETİ

ANAYASA MAHKEMESİ

 

 

BİRİNCİ BÖLÜM

 

KARAR

 

AYSEL GÖKAŞAR VE DİĞERLERİ BAŞVURUSU

(Başvuru Numarası: 2019/40437)

 

Karar Tarihi: 19/1/2023

 

BİRİNCİ BÖLÜM

 

KARAR

 

 

Başkan

:

Hasan Tahsin GÖKCAN

Üyeler

:

Yusuf Şevki HAKYEMEZ

 

 

Selahaddin MENTEŞ

 

 

İrfan FİDAN

 

 

Muhterem İNCE

Raportör

:

Mahmut ALTIN

Başvurucular

:

1. Aysel GÖKAŞAR

 

 

2. Ayşe ASLAN

 

 

3. Emine OKTAY

 

 

4. KevserÖZER

 

 

5. Osman OKTAY

 

 

6. Osman OKTAY

 

 

7. Zeynep KIZIL

Başvurucular Vekili

:

Av. Burçak ATAMAN

 

I. BAŞVURUNUN ÖZETİ

1. Başvuru; kamulaştırmasız el atma davasının reddedilmesi nedeniyle maddi ve manevi varlığın korunması, makul sürede yargılanma, mahkemeye erişim, adil yargılanma ve mülkiyet haklarının ihlal edildiği iddialarına ilişkindir. Başvurucular nihai hükmü 31/10/2019 tarihinde öğrendikten sonra 4/12/2019 tarihinde bireysel başvuruda bulunmuştur.

II. DEĞERLENDİRME

2. Anayasa Mahkemesi, olay ve olguları somut başvuru ile benzer nitelikte olan Hüseyin Aşkan (B. No: 2017/15649, 21/7/2020) kararında uygulanacak anayasal ilkeleri belirlemiştir. Kararda Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) kullanıcıların kendilerini ilgilendiren bilgi ve belgelere ulaşabildikleri ve her türlü bilgi ve belge alışverişini gerçekleştirilebildikleri vurgulanmıştır. Ayrıca tüm bu işlemlerin veri tabanında saklandığı ve belgeler/evrak üzerinde yapılan işlemlerin UYAP evrak işlem kütüğünde kayıt altına alındığı açıklanmıştır. Bu çerçevede UYAP evrak işlem kütüğü üzerinde yapılan incelemede başvurucu vekili tarafından nihai kararın açılarak okunduğu tespit edilen tarih, nihai kararın sonucunun öğrenildiği tarih kabul edilerek bireysel başvuru süresi bu tarihten itibaren başlatılmış ve başvurunun süre aşımı nedeniyle kabul edilemez olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Somut olayda da nihai kararın başvurucular vekili Av. Burçak Ataman tarafından UYAP üzerinden 31/10/2019 tarihinde okunduğu ve başvurunun otuz günlük bireysel başvuru süresi geçtikten sonra 4/12/2019 tarihinde yapıldığı anlaşıldığından başvurunun süre aşımı nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verilmesi gerekir.

III. HÜKÜM

Açıklanan gerekçelerle;

A. Başvurunun süre aşımı nedeniyle KABUL EDİLEMEZ OLDUĞUNA,

B. Yargılama giderlerinin başvurucular üzerinde BIRAKILMASINA 19/1/2023 tarihinde OYBİRLİĞİYLE karar verildi.

I. KARAR KİMLİK BİLGİLERİ

Kararı Veren Birim Birinci Bölüm
Karar Türü (Başvuru Sonucu) Kabul Edilemezlik vd.
Künye
(Aysel Gökaşar ve diğerleri [1.B.], B. No: 2019/40437, 19/1/2023, § …)
   
Başvuru Adı AYSEL GÖKAŞAR VE DİĞERLERİ
Başvuru No 2019/40437
Başvuru Tarihi 4/12/2019
Karar Tarihi 19/1/2023

II. BAŞVURU KONUSU


Başvuru; kamulaştırmasız el atma davasının reddedilmesi nedeniyle maddi ve manevi varlığın korunması, makul sürede yargılanma, mahkemeye erişim, adil yargılanma ve mülkiyet haklarının ihlal edildiği iddialarına ilişkindir.

III. İNCELEME SONUÇLARI


Hak Müdahale İddiası Sonuç Giderim
Mülkiyet hakkı Kamulaştırmasız el atma Süre Aşımı
  • pdf
  • udf
  • word
  • whatsapp
  • yazdir
T.C. Anayasa Mahkemesi