TÜRKİYE CUMHURİYETİ
ANAYASA MAHKEMESİ
BİRİNCİ BÖLÜM
KARAR
EBRU SUBAŞI BAŞVURUSU
(Başvuru Numarası: 2020/18863)
Karar Tarihi: 17/2/2026
Başkan
:
Hasan Tahsin GÖKCAN
Üyeler
Recai AKYEL
Selahaddin MENTEŞ
Muhterem İNCE
Yılmaz AKÇİL
Raportör
Kamber Ozan TUTAL
Başvurucu
Ebru SUBAŞI
Vekili
Av. Hüseyin FENER
I. BAŞVURUNUN ÖZETİ
1. Başvuru, alacağa ilişkin kesinleşmiş yargı kararını idarenin uzun süredir icra etmemesi nedeniyle mülkiyet hakkı ile adil yargılanma hakkının ihlal edildiği iddialarına ilişkindir.
2. Başvurucu, Hacettepe Üniversitesi (Üniversite) aleyhine işçilik alacağına ilişkin ilama dayalı icra takibi başlatmıştır. İcra takibinin kesinleşmesi üzerine başvurucu 25/5/2018 tarihinde Üniversiteye haciz ihbarnamesi gönderilmesini talep etmiştir.
3. Kocaeli 8. İcra Müdürlüğü 29/5/2018 tarihinde borçlunun bir devlet üniversitesi olduğu gerekçesiyle talebi reddetmiştir. Başvurucu, ret işlemine karşı şikâyet davası açmıştır.
4. Ankara 2. İcra Hukuk Mahkemesi 11/6/2018 tarihinde devlet malı niteliğindeki malların haczedilemez olduğunu belirterek şikâyeti reddetmiştir.
5. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 22. Hukuk Dairesi 30/11/2018 tarihinde başvurucunun istinaf başvurusunu esastan reddetmiştir. Yargıtay 12. Hukuk Dairesi 27/2/2020 tarihinde kararı onamıştır.
6. Başvurucu, nihai hükmü 16/3/2020 tarihinde öğrendikten sonra 26/6/2020 tarihinde bireysel başvuruda bulunmuştur.
7. Başvurunun kabul edilebilirlik ve esas incelemesinin Bölüm tarafından yapılmasına karar verilmiştir.
II. DEĞERLENDİRME
8. Başvurucu, devlet mallarının haczedilemezliği kuralı sonucunda alacağına ilişkin kesinleşmiş bir yargı kararının uzun süredir yerine getirilmemesinden yakınmıştır. Başvuru belgelerinin bir örneği bilgi için Adalet Bakanlığına gönderilmiştir.
9. Başvurucu, nihai hükmü 16/3/2020 tarihinde öğrendikten sonra 26/6/2020 tarihinde bireysel başvuruda bulunmuştur. 5/3/2020 tarihli ve 7226 sayılı Kanun ile COVID-19 pandemisi nedeniyle yargı alanındaki süreler 13/3/2020 tarihinden 15/6/2020 tarihine kadar durduğundan başvurunun süresinde olduğu değerlendirilmiştir.
10. Anayasa Mahkemesi Veysi Ado ([GK], B. No: 2022/100837, 27/4/2023) kararında 9/1/2013 tarihli ve 6384 sayılı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine Yapılmış Bazı Başvuruların Tazminat Ödenmek Suretiyle Çözümüne Dair Kanun'un geçici 2. maddesinde 28/3/2023 tarihli ve 7445 sayılı Kanun'un 40. maddesi ile yapılan değişikliği değerlendirmiştir. Buna göre 9/3/2023 tarihi (bu tarih dâhil) itibarıyla derdest olan, yargılama sürelerinin uzunluğu ve yargı kararlarının geç veya eksik icra edilmesi ya da icra edilmemesi iddialarıyla yapılan başvurulara ilişkin olarak Tazminat Komisyonuna başvuru yolu tüketilmeden yapılan başvurunun incelenmesinin bireysel başvurunun ikincil niteliği ile bağdaşmayacağı neticesine varmıştır.
11. Somut olayda bir kamu makamı aleyhine kesinleşmiş bir mahkeme kararına dayalı alacağın uzun süredir icra edilmediği anlaşılmıştır. Dolayısıyla Veysi Ado kararında açıklanan ilkelerden ve ulaşılan sonuçtan ayrılmayı gerektiren bir durum bulunmamaktadır.
12. Açıklanan gerekçelerle başvurunun diğer kabul edilebilirlik koşulları yönünden incelenmeksizin başvuru yollarının tüketilmemesi nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verilmesi gerekir.
III. HÜKÜM
Açıklanan gerekçelerle;
A. Yargı kararının icra edilmediğine ilişkin iddianın başvuru yollarının tüketilmemesi nedeniyle KABUL EDİLEMEZ OLDUĞUNA,
B. Yargılama giderlerinin başvurucu üzerinde BIRAKILMASINA 17/2/2026 tarihinde OYBİRLİĞİYLE karar verildi.